Jos Dirix

Midden in de natuur, tussen kunst en paarden, leeft en werkt beeldhouwer Jos Dirix met echtgenote Wilma. In Neer te Midden-Limburg. Juist hier streeft Jos Dirix verdieping na, het maximale halen uit zijn persoonlijkheid, zijn leven en zijn kunst. Dagelijks is er contact met de vrije natuur en zijn IJslandse paarden. Contact van ruiter met paard. Ritme en balans. Ook in het gepassioneerd uitoefenen van een Japanse zelfverdedigingskunst, jiujitsu, ervaart hij de openbaring en sensatie van spanning en eenheid.

Jos Dirix maakt authentieke, expressieve beeldhouwkunst. Paarden, stieren, mannen, vrouwen en roofdieren in brons. Iedere sculptuur is in beweging, vol oerkracht en tegelijk gracieus. Elk kunstwerk is een spel van interpretatie, waarneming en verbeeldingskracht, bezield door de verbinding met het leven zelf. Dirix houdt van het ambachtelijke werk van beeldhouwen, het doorgronden, het verbeelden, het overtreffen. Beeldhouwen is voor hem synoniem voor het zoeken naar antwoorden en voor het vinden van oplossingen. Bekwaam creëren met handen, hoofd en hart.

Het gehele oeuvre van Jos Dirix, elk kunstwerk van klein tot imposant, is vol levenskracht. Pure actie. Een bronzen trilling van respect voor het leven. Deze levenskracht, is energie die als een aanmoediging binnenkomt en vitaliseert. Zoals een koper het omschreef met de woorden: ’Natuurlijk verrijken beelden van Jos Dirix elk huis of tuin, maar er is meer. De sculpturen van Jos Dirix worden gekenmerkt door de spanning van een zweepslag: steeds weer ervaar ik de intens energieke stimulans.’

‘De spanning van één enkel moment,
het absolute momentum van volheid van beweging van mens en dier,
de manifestatie van een open verhaal in de cirkel van het leven,
dat moment, die wezenlijke beroering,
geef ik door, pak ik in brons’.
Jos Dirix

Jos Dirix sculptures